Presentació | Aeroport JT Barcelona-El Prat | Aena

Presentació aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat

L'aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat s'ha consolidat com a enclavament estratègic de referència de l'espai euromediterrani.

La contínua millora de les seves instal·lacions i la qualitat dels seus serveis han permès situar aquest aeroport en una posició privilegiada per encarar el futur amb garanties.

L'increment de trànsit de passatgers de l'aeroport reflecteix amb precisió l'avenç experimentat durant l'última dècada. Dels 11.727.814 registrats el 1995 s'ha passat als 52.686.314 el 2019, amb una de les mitjanes de creixement més elevades dels aeroports d'avantguarda d'Europa.

Completada la modernització de les instal·lacions actuals, l'aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat disposa d'uns serveis de qualitat per als passatgers i d'un camp de vol a la mida d'un aeroport de primer nivell adaptat per ser utilitzat pels grans avions comercials.

La construcció i l'entrada en servei de la tercera pista –el setembre de 2004– i l'ampliació de la pista principal han estat actuacions determinants que han permès augmentar la capacitat de l'aeroport que, actualment, pot assolir les 90 operacions per hora.

Amb l'objectiu de consolidar-se com a referència de l'espai mediterrani i del sud d'Europa, el Pla Director preveia un conjunt d'actuacions per modernitzar i augmentar la capacitat de l'aeroport.

L'obra més emblemàtica d'aquesta etapa va ser la construcció de la terminal T1, situada entre pistes. La T1, de gran valor arquitectònic, es va concebre com un gran centre d'operacions logístiques i de serveis. Té capacitat per a 33 milions d'usuaris anuals i va suposar una inversió de 1.258 milions d'euros.

A aquesta gran obra la va seguir la remodelació de la terminal T2, així com l'ampliació i la remodelació de les àrees comercials d'ambdues terminals. Noves botigues, nous conceptes i noves marques per ajustar l'oferta als passatgers que utilitzen les instal·lacions de l'aeroport.

La urbanització de més de 300 hectàrees com a zona de serveis per al desenvolupament industrial i comercial de l'aeroport; l'entrada en funcionament d'un parc aeronàutic de 90 hectàrees per a la instal·lació d'hangars de manteniment; o la construcció d'una city amb un parc d'oficines i hotels són altres projectes previstos al Pla Director.

Aquest pla continuarà transformant l'aeroport aplicant un concepte innovador que pretén convertir les seves instal·lacions en una ciutat aeroportuària sostenible amb l'entorn i en un gran centre de distribució del trànsit del sud d'Europa.

  • 49.909.544
  • passatgers el 2023
  • 318.957
  • operacions el 2023
  • 156.500
  • tones de càrrega el 2023

Premis i reconeixements

El 17 de juny de 2009 va entrar en servei la terminal T1, una infraestructura que va acabar de descobrir Barcelona-El Prat com l'aeroport de referència del sud d'Europa. Des de llavors, les instal·lacions aeroportuàries han estat reconegudes en diverses ocasions per institucions de diferents àmbits socials.

El 2009 l’aeroport va rebre el Premi a l’Excel·lència Logística de la Fundació ICIL per les proves de posada en marxa realitzades a la terminal T1. També va ser guardonat amb el Premi al Millor Projecte Nacional de l’any al Barcelona Meeting Point i amb el Premi El Vigía a la millor infraestructura de l’any. El pla de comunicació sobre l’entrada en servei de la terminal va rebre, així mateix, el reconeixement del Col·legi de Periodistes de Catalunya en la categoria de gestió de crisi.

La terminal T1 ha rebut el seu major reconeixement en dues ocasions amb el Premi al Millor Aeroport Europeu de més de 25 milions de passatgers, concedit per l’Airport Council International (ACI) els anys 2010 i 2014. Aquest premi reconeix l'excel·lent acompliment en totes les àrees clau, gràcies a la inversió efectuada en la infraestructura, i també en el fort compromís amb la sostenibilitat ambiental i el gran increment de noves rutes i de trànsit internacional.

El 2010, la xarxa de periodistes de turisme de Catalunya, ACPETUR, va reconèixer la T1 amb el Guardó Ali Bei com la millor aportació a la qualitat turística. Així mateix, l'escola de negocis ESIC va concedir el Premi ASTER de comunicació a la campanya de comunicació ""Volem"", que es va dur a terme amb motiu de la posada en marxa de la T1.

Durant quatre anys, 2011, 2012, 2014 i 2016, l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ha estat designat Millor aeroport del sud d’Europa amb el premi Skytrax, guardó emmarcat en els World Airport Awards i que s’atorga conforme a enquestes fetes a prop d’11 milions de passatgers de més de cent nacionalitats. El 2012, la publicació digital Airline Network News & Analysis va guardonar Barcelona-El Prat amb el Premi Euro Annie com l’ aeroport amb més creixement de passatgers d’Europa en la màxima categoria (més de 10 milions de passatgers). Així mateix, en 2017 Airline Network News and Analysis (www.anna.aero) reconeix a l’aeroport barceloní com l’aeroport amb més noves rutes de llarg recorregut de l’any (entre agost de 2016 i agost de 2017), i en 2018 ACI Europe li atorga la Distinció Highly Commended (“molt recomanable”) en la categoria de més de 25 milions de passatgers en els Best Airport Awards.

Després de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat va centrar els seus esforços en implantar les mesures sanitàries que van garantir la seguretat dels passatgers i el seu personal. Per això, l’aeroport va rebre el 2021 la Certificació Airport Health Accreditation (AHA) d’ACI Europe, la valoració de 5 estrelles en el programa “Covid-19 Safety Ratings” de la prestigiosa consultora Skytrax, i el Covid-19 Airport Excellence Award de la mateixa Skytrax. El 2022, l’aeroport va ser reconegut amb el Premi Airport Service Quality (ASQ) Award for Best Hygiene Measures a la regió d’Europa.

L’Aeroport ha estat reconegut pels seus esforços en matèria de sostenibilitat i experiència del passatger, obtenint el 2021 el Nivell 3 de l’Airport Carbon Accreditation de ACI Europe, i el 2022 i el 2023 la Distinció Highly Commended (“molt recomanable”) en la categoria de més de 40 milions de passatgers en els Best Airport Awards, el Reconeixement The Voice of the customer d’ACi Eeurope i el premi Millor innovació en processos relacionats amb els passatgers del Consell Internacional d’Aeroports (ACI) i Amadeus.

El 2024, el Consell Internacional d’Aeroports (ACI) li ha atorgat el premi al Millor Aeroport d’Europa de més de 40 milions de passatgers i el reconeixement Most Enjoyable Airport in Europe per la seva oferta de serveis, comerç, restauració i entreteniment.

Reconeixements

Premi ACI

Millor Aeroport d’Europa de més de 40 milions de passatgers 2023.

Premi ACI

Millor innovació en processos relacionats amb els passatgers.

Premi Skytrax

COVID-19 Airport Excellence Awards 2021.

Premi ACI

Millors mesures d'higiene 2021.

Premi Skytrax

Millor Aeroport del sud d’Europa 2011, 2012, 2014 i 2016.

Premi ACI

Millor Aeroport del sud d’Europa de més de 25 milions de passatgers 2010 i 2014.

ACI

"Most Enjoyable Airport" en Europa (2023).

ACA

Certificación del programa Airport Carbon Accreditation (2021).

Qualificació 5 estrelles Skytrax

Programa “Covid-19 Safety Ratings” 2021

Logo Aena